Documentaire Donker Oss

i.s.m. Stadsarchief

donderdag 22 maart 2018 20:00 - 21:30
Deuren open
18:30 - 23:00
Locatie
Zaal
Genre
film
Beschrijving

Het graf van Wachtmeester Hoekman is veelbesproken in de Osse geschiedenis. Op 26 maart 2018 is de restauratie van het graf klaar en wordt de grafsteen teruggeplaatst, dat is exact 125 jaar na de moord op Hoekman.
Reden voor het Stadsarchief en Groene Engel om een bijzondere avond rondom de documentaire "Donker Oss" van de Osse filmmaker Luuk Bouwman te organiseren.
Donker Oss is een documentaire film over de criminele geschiedenis van de stad Oss.

Oss is in het verleden meermalen door een golf van misdaad getroffen. In 1893 kreeg Oss een slechte naam door een serie aanslagen op fabrieksopzichters en door de moord op wachtmeester Hoekman. In de jaren twintig en dertig was er opnieuw een golf van criminaliteit. Ingegeven door een persoonlijke fascinatie heeft regisseur Luuk Bouwman – zelf geboren in Oss – uitvoerig research gedaan naar het Osse verleden. Het onderzoek leidde onder andere tot in North Dakota waar de nazaten van de ‘Baron’ wonen, de beruchte bendeleider die in 1894 met zijn familie de benen nam naar de Verenigde Staten. In Nederland deden kinderen en kleinkinderen van onder meer Peer de Bie voor het eerst hun verhaal. De documentaire onderzoekt waardoor de criminaliteit is ontstaan, en wat de gebeurtenissen voor enkele betrokken families hebben betekend.
Na de vertoning van de documentaire is er een gesprek met de filmmaker Luuk Bouwman.


Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden